info@jouwtoren.nl
loslaten

Loslaten en vuur

We staan rond het kampvuur, de warmte van het vuur is heerlijk ten opzichte van de lichte regen die op ons druppelt. De focus ligt op loslaten, loslaten wat je niet meer dient. Loslaten om ruimte te creëren voor nieuwe mogelijkheden, voor dromen, voor jezelf. Ieder zet een stap naar voren en verbrand een papier met daarop de belemmering die losgelaten mag worden. Langzaam verkolen de papiertjes en komt er ruimte. Ruimte in ons hart, ruimte voor dromen, ruimte voor mooie nieuwe kansen. Het is goed! We sluiten de dag af met de heksendrank ;-), een heerlijke warme kruidendrank die ons verwarmd van binnenuit. Het nagenieten kan beginnen.

Wat een mooie dag was de DayRetreat Herfst, een dag vol aandacht, vol creativiteit, vol rust en uitdagen van bestaande gewoontes. Een dag om niet meer los te laten 😉 een dag die ons bij zal blijven.

Dankbaar!

Dromenvanger

Dit weekend heb ik een nieuwe manier gevonden om mijn hoofd leeg te maken. Een dromenvanger maken, ideaal niet moeilijk om te doen, wel veel herhalende bewegingen waar je de aandacht bij moet houden. Heerlijk! Af en toe heb ik iets nodig om mijn hoofd tot rust te laten komen. Meditatie werkt, maar handwerken, mandala’s kleuren of schilderen werkt voor mij ook erg goed.

Door een moment tot rust te komen in je dag, zorg je voor meer ontspanning. Uiteindelijk maakt zo’n moment ‘niets’ doen je productiever in de rest van de week. Door regelmatig je hoofd tot rust te brengen en ergens anders mee bezig te zijn creëer je meer creativiteit, ontspanning en rust de rest van de dag en week.

Komt het even goed uit dat we binnenkort weer een rust moment voor jou gepland hebben! Op zaterdag 12 oktober kan jij je onderdompelen in een oase van rust. Creatief aan de slag gaan met je eigen dromenvanger. Je ondergaat een heerlijke meditatie, wandeling en de dag staat in het thema van loslaten. Loslaten wat je tegenhoudt om te groeien. Wij verzorgen lekkere versnaperingen en een vegetarische en biologische lunch voor jou! We hebben een heerlijke kruidendrank en vertellen je wat die prachtige kruiden voor invloed hebben op jouw lichaam.

Dit wil je niet missen! Kijk voor alle details op www.jouwtoren.nl/dayretreat-herfst/ meld je aan en we gaan er samen een top dag van maken. Ik heb er nu al zin in!

dromenvanger
pompoen-mango-smoothie

Pompoenen zijn er weer!

Ja, ja, JA! Mijn eerste pompoen is geoogst! Wat is het toch heerlijk om zo aan het einde van de zomer de pompoenen mooi oranje te zien kleuren. Die eerste pompoen moest natuurlijk goed bereid worden en ik heb hem eerlijk verdeeld. Als eerste in een pompoen-mango smoothie voor lunch. Erg goede combi al zeg ik het zelf 😉 en de rest in een pompoen-linzen-gedroogde tomaten soep. Een lekker grote pan, zodat we een voorraadje hebben voor deze week. Genieten!

Met de pompoenen die rijpen en de vakantie die nu echt voorbij is, komt de herfst wel heel dichtbij. Eigenlijk vind ik dat wel lekker, de overgang van zomer naar herfst is altijd zo mooi! Hopelijk met nog een paar prachtige dagen en dan langzaam aan het kouder worden. Langzaam laten we de zomer los.

Het vakantie gevoel hoeven we niet helemaal los te laten, want we plannen gewoon weer een leuk dagje in oktober! Wat is er beter om het vakantie gevoel vast te houden, dan gewoon een nieuwe vakantie te plannen 😉 Een hele korte dit keer, een vakantie voor 1 dag. Kom met ons mee op DayRetreat op zaterdag 12 oktober en je kan een dag volledig ontspannen en genieten van lekker eten en workshop in het thema van de Herfst!

Wil je meer informatie of je gelijk aanmelden? Dat kan op www.jouwtoren.nl/dayretreat-herfst

Tot snel!

Loslaten in de Herfst

Tijdens het DayRetreat Herfst op 12 oktober staan we stil bij loslaten. De herfst symboliseert het einde van het seizoen, de bladeren vallen, alle energie wordt in de zaden gestopt om in de lente weer te kunnen ontluiken. Voor jezelf is het een goed moment om een stapje terug te doen, loslaten wat je niet meer dient. Je lichaam te voeden met de voedzame zaden, het herfstfruit en herfstgroentes. Zodat je ontspannen de herfst te gemoed kan treden en je klaar bent voor de komende kou.

De DayRetreat Herfst zal in het teken staan van loslaten, loslaten van negatieve emoties, loslaten wat je niet kunt veranderen, loslaten en genieten. We hebben een leuke en leerzame workshop voor je in elkaar gezet volledig in het thema loslaten. Daarnaast is ook de meditatie oefening en zijn de makkelijke yoga oefeningen aangepast aan het thema loslaten. Zo organiseren we de hele dag rondom dit thema.

Zijn er gewoontes of gedachten die jij zou willen leren loslaten? Ga met ons mee op DayRetreat Herfst en wij zorgen voor een inspirerende dag!

loslaten
drie-kleuren-taart

Beloofd is Beloofd, recept drie kleuren taart

Beloofd is beloofd! Het recept van de 3 kleuren taart heb ik eindelijk uitgewerkt en op de site gezet. Tot grote vreugde van mijn man, want ik moest de taart opnieuw maken zodat ik weer wist hoe het moest. Hij zei, dus jij gaat een taart maken, zodat je het recept kan opschrijven? Ja dus, ik ben nogal een doener en heb geen gevoel voor hoeveelheden. Dus doen, wegen en meten en we komen een heel eind.

Een recept maken is dan ook niet echt mijn ding, neem de hoeveelheden vooral met een korreltje zout. Is het iets te korrelig voeg wat vet of dadels toe. Is het te vochtig doe er wat kokosrasp bij. Niet helemaal je smaak? Pas het aan door wat extra te zoeten of kruiden toe te voegen. Mijn baksels zijn nooit precies hetzelfde. Vaak weet ik niet meer wat ik die keer daarvoor ook alweer had gedaan. Een recept volgen is al helemaal niet mijn ding. Meestal heb ik niet alles in huis of gebruiken ze bijvoorbeeld koemelk en dat vind mijn lichaam niet zo fijn. Echter om het recept als basis te gebruiken voor ideeën vind ik top. Soms heb je de inspiratie gewoon even nodig.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd naar jouw variatie op deze 3 kleuren taart, dus heb je hem gemaakt laat even weten wat jouw tips en aanvullingen zijn!

De drie kleuren taart

Ingrediënten

Bodem

 • 100 gram kokosrasp
 • 50 gram gesmolten kokosvet
 • Halve theelepel vanillepoeder

Voor de tussenlaag

 • 25 dadels 10 minuten geweekt in warm water
 • 40 gram kokosvet
 • 100 gram pindakaas (100% pinda verkrijgbaar in een natuurwinkel)
 • Snuf keltisch zeezout

Toplaag

 • 10 gram kokosvet
 • 80 gram 99% pure chocoladereep (ik gebruikte van vivani)
 • Zoetstof naar smaak; honing, rijst stroop, kokosbloesemsuiker. Ik gebruikte 1 theelepel honing.

Benodigdheden:

 • Een kom om in te mengen
 • Cakeblik met bakpapier
 • Staafmixer of keukenmachine
 • Vriezer of koelkast

Bereiding:

Start met de dadels in warm water te zetten zodat ze kunnen weken.

Ga aan de slag met de bodem, smelt het kokosvet en mix alles door elkaar. Je hebt nu een kruimelig deeg. Schep dit in het cakeblik en druk goed aan. Plaats in de diepvries om stevig te worden.

Maak de tussenlaag, giet de dadels af en pureer deze samen met de andere ingrediënten tot een gladde massa. Proef of het mengsel goed op smaak is, voeg eventueel nog iets toe. Haal je cakeblik uit de vriezer en verdeel deel 2 over de bodem. Zet het cakeblik weer in de vriezer.

De toplaag maak je door de chocolade met het kokosvet au-bain-marie te verwarmen, voeg je zoetstof toe en proef of het goed op smaak is. Giet het gesmolten chocolade mengsel over de 2 andere lagen in het cakeblik en zet opnieuw in de vriezer. Zorg dat hij goed recht staat om een scheve chocolade laag te voorkomen.

Na 15 minuten in de vriezer kan je hem eruit halen en in stukken snijden. Bewaar in koelkast of vriezer al denk ik dat hij daar niet lang zal liggen. Mocht je voldoende gemaakt hebben dan is het prima houdbaar in de vriezer. Ideaal om elke keer een klein beetje uit te halen wanneer gewenst.

Rivier / lente meditatie

Zoek een fijne plek om te mediteren en zoek een manier om te zitten of te liggen die voor jou prettig is. Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling…. Voel hoe je inademt en dan weer uitademt…….

Laat even helemaal los waar je zonet nog was…. Blijf bij je ademhaling en laat alle gedachten die opkomen maar gewoon voorbijdrijven…. Dit is helemaal jouw moment en alle andere zaken mag je nu even laten rusten, die komen straks wel weer. Je kunt gewoon helemaal hier zijn.

Haal nog een keer bewust adem en stel je dan voor dat je je bevindt in een kalm, uitgestrekt heuvellandschap. Voor je stroomt een rivier die zachtroze van kleur is. Het is geen normale rivier zoals je die gewend bent, maar een rivier die bestaat uit energie, liefdevolle energie….. Traag en gemoedelijk stroomt die rivier door het sprookjesachtige landschap….. Het is lente, de lucht voelt warm…… Haal een keer diep adem om deze frisse lucht te proeven. Als je aandachtig bent kun je de geuren van verschillende bloemen onderscheiden……

Verspreid over de heuvel zie je witte en roze bloesembomen staan, volop in bloei. De wind neemt de gekleurde blaadjes zachtjes mee. En sommige blaadjes vallen in de rivier van liefde. Misschien zie je af en toe wel een vlinder langs fladderen… Als je je schoenen nog aan hebt doe je die nu uit. Voel het gras zachtjes langs je voeten en enkels glijden, alsof je geaaid wordt door deze liefdevolle wereld……

Loop nu naar de rivier toe…. En als je daar aangekomen bent, steek dan een voet in de zachte energie waar de rivier uit bestaat. Kun je de warme liefde langs je voet voelen stromen?…..Als je contact maakt met deze rivier, maak je direct contact met liefde… zo direct als de energie nu contact maakt met je blote huid, zo direct kan de liefdevolle energie naar je hart stromen, helemaal vanzelf zonder dat jij iets hoeft te doen….En als het onderweg blokkades tegenkomt, worden deze omringt door liefde, zolang als nodig is om ze op te lossen……..

Stap de rivier in en laat je meedrijven op deze zachte energie…… De stroom waarmee je met de langzame stroming van de liefde gaat. Voel hoe de liefde contact maakt met je huid, je hele lichaam omringt en doordringt….En voel hoe dat je hart voedt…..Steeds meer liefde voor jou…… Je mag er helemaal in ontspannen….De zon schijnt warm op je gezicht. Je kunt je ogen sluiten of naar de voorbijgaande wolken kijken… Voel je gedragen door liefde…. Hoe is het om zo te dobberen?……

Door je contact met de rivier, word je niet alleen fysiek beïnvloed door de warme kracht van liefde. Hoe langer je in contact bent met deze energie, hoe makkelijker het ook is om liefdevolle gedachten te denken….liefdevolle gedachten naar je geliefde, naar je zelf en ook naar de gehele mensheid….En juist ook wanneer je je nog vol gevoelens van wrok of negativiteit voelt, zijn liefdevolle gedachten om die te omarmen…. In de rivier van liefde mag alles er zijn…. Jij mag er zijn. Precies zoals je bent…….

Kom dan weer langzaam terug in het hier en nu, door je aandacht naar je gehele lichaam te verplaatsen….. Voel hoe je hier zit of ligt en contact maakt met je omgeving. Maak wat bewegingen in je lichaam en open zodra je daaraan toe bent, ook weer je ogen.

De drie kleuren taart

De drie kleuren taart kokos, pinda en chocolade. Mijn persoonlijke favoriet heb ik dit weekend alvast gemaakt. Hij ziet nu veilig in de vriezer en gaat zaterdag mee naar de Hooiberg in Leersum. Heerlijk voor bij de koffie of thee.

Vaak maak ik mijn gebak of lekkers bij de koffie gewoon zelf. Zo heb ik invloed in wat erin gaat. Dadels bijvoorbeeld als zoetstof in plaats van suiker. Daarnaast een bodem van kokos en noten in plaats van tarwe. Zo geef ik het zoets bij de koffie gelijk ook een bom aan gezonde stofjes mee. Mijn man zegt altijd tegen de kinderen, je mag niet teveel taart of koekjes eten dan krijg je last van je buik. Alleen als mama het maakt dan mag je zoveel eten als je wilt… Niet helemaal waar natuurlijk, maar deze variant vult wel een stuk beter en hoewel ik er best een groot stuk van kan opeten, je zit sneller vol.

Door de suikers van de dadels te combineren met de vetten en vezels uit de noten en kokos heb je minder last van schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Voordeel hiervan is dat je niet snel opnieuw honger hebt. Een volwaardig tussendoortje dus.

Dit keer heb ik nog geen uitgewerkt receptje voor je, deze houd ik voor nu nog lekker voor me. Als je wilt komen proeven, het laatste plekje voor zaterdag is nog niet bezet…

Interesse? klik hier

drie-kleuren-taart
pannenkoeken

dol op pannenkoeken

Mijn kinderen zijn dol op pannenkoeken en ik eigenlijk ook. Kortom tijd om weer een nieuwe twist te geven aan mijn pannenkoeken. Al zeg ik zelf, het was de moeite waard! Pannenkoeken met geraspte courgette, kikkererwtmeel en zongedroogde tomaatjes. Niet alleen erg lekker maar ook nog een gezonde versie. Wat wil je nog meer?

Benieuwd naar de smaak? Ik heb het recept voor je opgeschreven. Voor 2-3 personen:

– halve kop kikkererwtmeel
– halve kop rijstmeel
– ongeveer 250 ml water
– 1 geraspte courgette (hoe fijner geraspt hoe minder zichtbaar de groente is)
– 5 zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
– 1 teentje knoflook geperst
– ½ theelepel komijnpoeder
– een snuf zeezout

Olie om in de bakken

Bereidingswijze:

Meng het meel en voeg langzaam het water toe en roer tot je een dik beslag hebt. Voeg de overige ingrediënten toe en mix nog even alles goed door elkaar. Verwarm een pan en maak kleine pannenkoeken 2 of 3 per pan. Bak ze gaar en draai om. Herhaal tot het beslag op is en smullen maar. Ook lekker om te beleggen met een beetje humus of zoals mijn kinderen het doen met geitenkaas.

world sleep day

Ieder jaar wordt op de vrijdag voordat de lente begint Wereld Slaap Dag gevierd. Deze dag is bedoeld om het belang van slaap en slaapstoornissen te benadrukken. Verschillende onderwerpen die hiermee samenhangen worden besproken om oplossingen voor problemen te zoeken. Een mooi initiatief, zeker omdat we vaak niet stilstaan bij het belang van goede slaap. Pas als het slapen niet goed gaat en er problemen komen, zoals verminderde concentratie of aanhoudende vermoeidheid, wordt het een aandachtspunt. 

Hieronder delen wij een paar tips die het slaappatroon positief kunnen beinvloeden: 
– Zorg voor een vast ritme; ga elke avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed en sta in de ochtend ook elke keer ongeveer op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Het advies is om 7u per nacht te slapen. 
Je slaapkamer is om in te slapen; kijk daar geen TV want daar word je juist alert van. Zorg er verder voor dat de kamer koel en fris is. 
– Volg een vast voor-het-slapen- gaan routine, waarbij je bijvoorbeeld iedere avond een ademhalings- of meditatieoefening doet. 
– Wees overdag matig-intensief actief; wandel, fiets, en loop. Bij voorkeur in de buitenlucht. 
– Gebruik geen laptop, smartphone, tablet of computer voor het slapengaan of zorg anders voor een blauwlichtfilter. Blauwlicht (LED) maakt je alert en remt de aanmaak van melatonine. Melatonine zorg ervoor dat je slaperig wordt.  

sleeping koala

Gemberthee

Gemberthee

Van lekker buiten zitten met een smoothie, zat ik, Marleen, de afgelopen dagen binnen met een kop gemberthee. Van thee kan ik ook intens genieten. Er zijn verschillende smaken en soorten en de juiste kruidenthee op het juiste moment kan je helpen je lichaam te ondersteunen. Vandaag had ik het koud, daarom koos ik voor gemberthee. Naast dat gemberthee verwarmend werkt heeft gember nog vele mooie andere eigenschappen. 

Zo krijgt elke zwangere vrouw die misselijk is het advies om gember te gaan gebruiken. Het werkt ook bij wagenziekte en braken. Naast dat gember de maag kalmeert ondersteund het ook je immuunsysteem en werkt het als een natuurlijke pijnstiller, goed dus om te gebruiken bij griep, een zere keel en verkoudheid. Een kop thee verricht natuurlijk geen wonderen, maar een beetje ondersteuning geen kwaad.

Tip: maak eens gemberthee met citroen. Pers het sap uit een citroen en voeg een plakje verse gemberwortel toe. Vul je glas met water net van de kook af. Eventueel kan je als de thee is afgekoeld, vlak voor het drinken, honing toevoegen. 

Heb je vragen over andere toepassingen van gember, mail gerust naar marleen@jouwtoren.nl

gembercitroen


Kom terug in het nu

Gedurende de drukte van de dag kunnen negatieve gedachten en gevoelens makkelijk hun intrede doen. Wanneer je bemerkt dat je hierin vastzit kan het helpend zijn de 1-minuut grondende meditatie te doen. Een korte, krachtige en effectieve manier om in het nu te komen en je dag bewuster voort te zetten.

1-minuut grondende meditatie

– Ga zitten met je voeten op de grond

– Adem diep in. Voel je lichaam terwijl je inademt.

– Adem lang uit. Voel je lichaam terwijl je uitademt.

– Ga met je aandacht naar je buik, je borst of je neus.

– Wees aandachtig terwijl je inademt en wees aandachtig terwijl je uitademt.

– Vervolg je dag bewust

alone-back-view-blonde-247195[1210]

Dayretreat lente

Na het succes van onze eerste DayRetreat BewustZijn afgelopen herfst hebben we een mooie nieuwe DayRetreat klaar staan! Op zaterdag 30 maart organiseert De Toren de DayRetreat Lente.

Op 21 maart begint het voorjaar weer. Tijd om te ontwaken uit een lange winterrust en de ledematen uit te rekken.

Tijdens de DayRetreat Lente nemen we je mee naar een frisse start waarin we mogelijkheden bieden om je op te laden met nieuwe energie. Nieuwe energie is onlosmakelijk verbonden met een gezond lijf dus we zullen weer aandacht hebben voor een gezonde mindset, gezond eten en gezond bewegen.

Lees de flyer, bekijk de website en meld je aan! We hebben al 2 aanmeldingen, dus nog maar 6 plekjes over.

Lees hieronder twee mooie recensies over onze vorige DayRetreat.

Ik had nog nooit een DayRetreat gedaan en wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Het was uiteindelijk een ontzettend fijne dag waarbij ik dichter bij mijzelf ben gekomen. De begeleiders, Hanneke en Marleen, waren heel prettig. Ze stonden open voor iedereen, waardoor de sfeer in de groep ook open was. De meditaties vond ik erg goed; vooral omdat deze goed paste bij een dag als deze. De mindful boswandeling maakte de dag compleet. Ik zou het zeker aanraden, het is een traktatie voor jezelf! – Nyanda

Ik heb het gezien als een cadeautje voor mijzelf. Tijd en lekker gezond eten. Boswandeling met mindfulness. In 1 woord fantastisch! – Jose

flyer DayRetreat Lente
adult-cellphone-communicationNomofobie

Wel eens gehoord van nomofobie? Het is een afkorting voor no mobile phobia. Dit is een overmatige angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Overal waar je kijkt zie je mensen op hun telefoon, we kunnen niet meer zonder (toch?)…

Is het erg om verslaafd te zijn aan je mobiele telefoon? Er zijn toch ook voordelen te noemen; de routeplanner, online boodschappen doen, etc. Helaas zijn er meer nadelige effecten, dit komt door het continu vragen van onze aandacht. De afleiding komt met name door verschillende apps. Deze apps werken verslavend; je wordt beloond voor de aandacht die je hieraan geeft en gaat er daarom mee door.

Er is veel onderzoek gedaan naar wat precies de nadelige effecten zijn van een verslaving aan je mobiele telefoon. Hieronder de meeste genoemde:
– Minder empathie
– Minder verbinding
– Minder focus en concentratie
– Minder intelligentie
– Minder creativiteit
– Minder geluk

Er is dus wat voor te zeggen om minder tijd op je mobiele telefoon door te brengen, maar hoe doe je dat? Omdat dit best lastig is willen we hier graag een andere keer meer aandacht aan besteden maar hieronder vast twee punten:
– Gebruik de telefoon minder. Ga bewust met het gebruik van je telefoon om. Leg deze ook af en toe eens weg.
– Gebruik minder apps. Ga eens aandachtig door je apps heen en verwijder/ blokkeer de apps waar je niet blij van wordt.


Wij wensen jou een liefdevol 2019!

Het nieuwe jaar is alweer van start en na alle feestdagen met etentjes en heerlijke hapjes zijn we wel toe aan wat lichter eten. Eten wat je lichaam voedt, maar niet te zwaar op de maag valt.

Een mooi voorbeeld zijn zadencrackers; deze zijn voedzaam, licht en lekker als lunch of tussendoortje. Beleg de crackers eens met avocado, een snufje peper, wat zout en een beetje citroensap. Dit is lekker fris en de avocado en de zadencracker zorgen ervoor dat je er weer een paar uur tegenaan kan.

Zadencrackers zijn makkelijk zelf te maken. Je moet alleen wel even geduld hebben tot ze uit de oven mogen en afgekoeld zijn. Maak daarom gerust 2 bakplaten vol (2x het recept), want je kunt ze in een luchtdichte verpakking ongeveer 2 weken bewaren.

Het recept voor 1 bakplaat:
– 70 gram ongebrande pompoenpitten
– 70 gram ongebrande zonnebloempitten
– 80 gram ongebrand sesamzaad
– 80 gram chiazaad
– 250 ml water
– ¼ theelepel Keltisch zeezout, en extra om over de crackers te strooien

Bereiding:
Verwarm de over voor op 180 graden.
Mix alle ingrediënten, met uitzondering van het water, door elkaar. Voeg het water toe en laat een paar minuten staan. Mix alles nogmaals goed door elkaar en kijk of er op de bodem geen water meer staat. Is dit nog wel het geval voeg dan wat extra chiazaad toe.

Bedek je bakplaat met bakpapier en verdeel het zadenmengel over de bakplaat in 4 delen. Zorg dat het mengsel niet dikker ligt dan 5 mm. Strooi er nog wat extra Keltisch zeezout over en schuif de bakplaat de oven in. Bak 35 minuten en draai dan de zadencrackers om. Bak de andere kant nogmaals 25 minuten. Controleer of ze stevig zijn, de randjes mogen iets verkleurd zijn.

Laat de crackers volledig afkoelen, breek ze in stukken en bewaar ze in een luchtdichte verpakking.

Tips:
Tip 1: gebruik dit recept als basisrecept. Je kan zongedroogde tomaatjes toevoegen, knoflook, rozemarijn, en nog veel meer!

Tip 2: Keltisch zeezout bevat naast natrium vele verschillende mineralen, heb je dit niet in huis gebruik dan zeezout of een kruidenzout.

Zadencracker

 

PRIKKELS

De kerstdagen zijn weer voorbij. Grote kans dat je (of het nu leuk was of niet) een enorme hoeveelheid prikkels over je heen hebt gekregen waaraan je je moeilijk kon onttrekken.

In ons dagelijks leven krijgen we te maken met verschillende prikkels; prikkels van buitenaf of prikkels van binnenuit. Prikkels van buitenaf zijn onder andere een drukke gezinssituatie, geluid, licht, prestatiedruk. Prikkels van binnenuit worden meestal veroorzaak door emoties zoals angst, verdriet, schaamte, onzekerheid.

Iedereen heeft prikkels nodig om zich te ontwikkelen en te kunnen functioneren. Bij te weinig prikkels ontstaat verveling. Bij een goede hoeveelheid prikkels voel je je lekker maar bij een teveel aan prikkels ervaar je stress. Een korte tijd wat meer prikkels ervaren/ overprikkeld zijn is niet erg, het is wel erg wanneer dit te lang achtereen gebeurd.

Voor het verwerken van prikkels is rust nodig. Het liefst in een omgeving met weinig prikkels, veel daglicht en frisse lucht… de natuur! Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van natuur en keer op keer wordt de positieve werking aangetoond; op het gemoed, het geluksgevoel en op het immuunsysteem.

Wij wensen jou voor 2019 alle goeds toe en zeggen… de paden op, de lanen in!


Gezond en chocolade, kan dat?

Tijdens de decembermaand is het verleidelijk om jezelf te ‘verwennen’ met al het lekkers wat zich aandient; chocolade, kazen, wijnen…. Verwennen mag en hoort er zeker bij, maar vaak bevatten eerder genoemde lekkernijen veel suikers, verzadigde vetten en grote hoeveelheden loze calorieën. Dit zorgt voor een snelle piek, te volle buik en snel weer opnieuw trek.

Juist in de wintermaanden is het extra belangrijk om ons immuunsysteem te versterken met de juiste voedingsmiddelen. Niet alleen je buik vullen maar ook je lichaam voeden. Gevarieerd eten en het gebruik van verse groenten helpen je hierbij. Heb je trek in wat zoets, neem dan wat gedroogd fruit, pure chocolade of noten.

Het mooiste is wanneer je gezond eten kan combineren met genieten van de feestdagen. Hieronder delen wij een makkelijk recept voor een heerlijk en feestelijk toetje.

Chocolade mousse

Ingrediënten:  (voor 2 a 3 personen)

1 avocado (tip: je vindt ze ook in het vriesvak van de supermarkt! Wel laten ontdooien voor gebruik)
1 rijpe banaan
3 eetlepels rauw cacao poeder
½ theelepel kaneel
evt. 1 dadel of een beetje honing (indien niet zoet genoeg)

Ideetjes voor de topping:

Kokosrasp
Vers fruit zoals frambozen
Gehakte noten

Bereiding:

Snij de avocado doormidden haal de pit eruit en schep het vruchtvlees in een kom. Pel de banaan en voeg toe met de cacao, kaneel en eventueel dadel of honing. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa.

Schep in een bakje en voeg je toppings toe. Je kunt het toetje al in de middag voorbereiden en alleen de toppings op het laatst nog toevoegen. Dit voorkomt stress in de avond.

Eet smakelijk!


herzie je agenda

We zijn geneigd om de laatste weken van het jaar veel afspraken, leuke uitjes en klusjes in te plannen. In de praktijk blijkt daar vaak uiteindelijk weinig van te komen. Dit zorgt én voor stress, omdat er nog van alles te doen is, én voor teleurstelling omdat een groot deel niet lukt of niet gaat zoals je gepland had. Het is eigenlijk niet zo gek dat dit gebeurd wanneer je je bedenkt dat de energie van deze periode uitnodigt tot rust, verstilling en bezinning.

Pak je agenda er eens bij. Kijk naar de gemaakte afspraken. Van welke afspraken word je blij? Staan er voldoende rustmomenten gepland? Kom je voldoende buiten? Zijn er dingen waar je hulp bij kan vragen? Is er nog genoeg ruimte voor voedende activiteiten (hobby’s/ sport).

Wijzig of schrap wat afspraken en maak ruimte voor jezelf. Op deze manier maak jij meer balans en kun je genieten van de activiteiten die in je agenda staan. Wees je bewust dat de maand december, met de bijbehorende feestdagen, een drukke maand is en dat het goed is om dan extra voor jezelf te zorgen.

Hello December

De decembermaand is aangebroken. Een maand vol uitersten. Aan de ene kant staan de steeds donker wordende dagen, die doen verlangen naar stilte, rust en vertraging. Aan de andere kant staan de feesten, partijen en de laatste klusjes van het jaar die om actie vragen.

Het is verleidelijk om in de laatste weken van het jaar vooral in de doe-modus te staan en de ontspanning te vergeten. Velen van ons zullen sneller en sneller gaan lopen tot zij uitgeblust en gestresst in de stoel zitten.

Wij van De Toren willen je helpen om prettig de decembermaand door te komen en zullen de komende 3 vrijdagen onze tips met jou delen.

Dayretreat bewustzijn groot succes!

Dankzij de groep fantastische dames, het heerlijke herfstweer en een mooie locatie hebben we genoten van een dag vol positieve energie!

Wij zijn geïnspireerd en gevuld met ideeën om nog meer van deze geslaagde dagen te organiseren.

Gun jij jezelf ook een dag ontspanning met lekker en gezond eten, een dosis mindfulness en natuur? Zet dan 30 maart 2019 in je agenda. 

Meer info volgt binnenkort!

De DayRetreats van De Toren zijn gericht op vrouwen die hun bewustzijn willen ontwikkelen of verdiepen en zo de balans tussen lichaam en geest willen verbeteren. Tevens zijn de DayRetreats er om uit de sleur van alle dag te komen en elke dag iets leuks, heilzaams en ontspannends voor jezelf te doen.

Wisten jullie dat kleuren heel ontspannend en meditatief kan zijn? Wanneer je kleurt vergeet je even alles om je heen. Je bent gefocust op je tekening en de kleuren die je gebruikt. Je bent niet bezig met gisteren of morgen en daardoor helemaal in het moment.

Er zijn tegenwoordig veel leuke kleurboeken voor volwassenen en andere manieren om te genieten van tekenen en kleuren. Wij van De Toren zijn fan van het maken van mandala’s.

Tijdens onze DayRetreats liggen er altijd mandala’s klaar die gebruikt kunnen worden.

mandala

Take a Break

In de huidige snelle tijd leven de meesten van ons onder stress. We zijn nagenoeg de hele dag gefocust en proberen te voldoen aan verwachtingen, die we onszelf opleggen, van relaties, gezin, werk of sociale contacten. Deze levensstijl kunnen we best een tijd volhouden maar het nadeel is dat er minder ruimte beschikbaar is om te luisteren naar signalen van het lichaam. Op enig moment komt er vermoeid en later komen er andere stress-gerelateerde klachten bij. Het vervelende is dat de ‘batterij’ dan niet meer goed oplaadt waardoor de kans om in een negatieve vicieuze cirkel terecht te komen groeit.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig ontfocussen en het houden van effectieve (micro) pauzes helpen om fit en in balans te blijven.

Lees hieronder een aantal tips hoe te ontfocussen en effectieve (micro)pauzes te houden.

Plannen
Plan bewust je ontfocus/pauzemomenten. De meesten van ons storten in na de lunch, rond de klok van drie en aan het einde van de dag. Die momenten lenen zich dus bij uitstek voor ontfocussen en het houden van pauzes. Ook als je weinig tijd hebt of geen zin hebt in rust, houdt deze vaste momenten aan. Het kost tijd om nieuw gedrag eigen te maken (conditionering). Het beste is om een duur van 5 tot 20 minuten aan te houden.  

Lummelen, prutsen, mijmeren
Volgens hersenonderzoeker Srini Pillay kun je effectief ontfocussen door gedurende de (werk)dag af en toe te lummelen, te prutsen of te mijmeren. ‘Hoe beter je de kunst beheert om je brein heen en weer te laten gaan tussen opperste concentratie en geplande pauzes van gedisciplineerd dagdromen, hoe beter in vorm je brein zal zijn.’ Het helpt om te mijmeren over een situatie die je prettig vindt. Iets waarvan je ontspant

Bewegen
Een lichamelijke activiteit, als onderbreking van waar je mee bezig bent, helpt om te ontfocussen. Je zou kunnen denken aan een (korte) yoga-sessie, op youtube vindt je tal van makkelijke sessies die je thuis op het gemak kunt doen. Je zou ook een stukje kunnen gaan wandelen. Daarbij helpt voor de één een onbekende route, voor de ander juist een bekende. Extra tip: zwaai erbij met je armen. Klinkt gek, maar vloeiende armbewegingen blijken positieve effecten te hebben op creativiteit en flexibel denken.

Powernap
Er is ontzettend veel onderzoek naar powernaps gedaan. De algehele conclusie is dat er verschillende powernaps zijn, verschillende geschikte tijden zijn voor het houden van powernaps en dat er verschillende voordelen zitten aan die powernaps. Voor het gemak hebben we het nu even over de bekendste powernap, de original powernap van 20 minuten. Deze powernap laat slaperigheid verdwijnen, zorgt ervoor dat de alertheid wordt versterkt en, het uithoudingsvermogen omhoog. Daarnaast versterkt het de motoriek, het leervermogen, je spierkracht en het leegt je hoofd van nutteloze opgedane informatie. Het beste moment voor een powernap ligt ergens tussen half 2 en half 4. Als je later gaat slapen dan 4 uur, dan kan dat invloed hebben op je nachtrust.

Mindfulness
Mindfulness kan helpen om je te leren beter naar de signalen van je lichaam te luisteren, je bewuster te worden van je grenzen. Een eenvoudige en korte oefening, die je kunt doen in een pauzemoment, is de 3-minuten ademruimte. De 3-minuten ademruimte is een mindfulness meditatie die je helpt om in te checken bij jezelf. De oefening staat hieronder beschreven.

3-minuten ademruimte
Ga rustig en comfortabel zitten of liggen, sluit je ogen en volg onderstaande stappen.

 1. Richt voor circa 1 minuut je aandacht op je innerlijke gewaarwordingen. Merk op welke gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties je hebt. Breng je ervaringen in gedachten onder woorden.
 2. Breng vervolgens je aandacht voor circa 1 minuut naar je ademhaling. Volg hoe je adem naar binnen en naar buiten stroomt door je neus of mond je longen in. Voel hoe je ademhaling je borstkas en je buik in beweging zet. Zeg eventueel langzaam in gedachten: ‘in …. uit…’, of tel het aantal ademhalingen gedurende deze stap.
 3. Terwijl je je bewust blijft van je ademhaling, richt je, gedurende circa 1 minuut, je aandacht op plaatsen in je lichaam waar je tijdens de oefening een reactie voelt. Stel je open voor wat je ervaart, voor je gevoelens, gedachten en gewaarwordingen. Oordeel niet over wat je voelt, observeer met een open milde houding. Soms helpt het om te zeggen: ‘wat ik nu ervaar hoort bij mij en mijn leven op dit moment en dat is goed zo’.

Wanneer je de stappen doorlopen hebt, open je je ogen en kun je jezelf de volgende vraag stellen; ‘ als ik goed voor mezelf zou zorgen, wat zou ik dan nu kunnen doen?’ Het antwoord op deze vraag kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld; ‘een kopje thee pakken’ of ‘ even de benen strekken’.

bananenbrood

Bananenbrood om lekker met te variëren

In de drukte van het werk en gezin is het fijn om een snel tussendoortje op voorraad te hebben. Een bananenbrood is hiervoor een gezonde keuze; makkelijk te maken, lekker met én zonder beleg en handig mee te nemen.

Voel je vrij om hiermee te experimenteren en gebruik wat je lekker vindt! Chocolade stukjes, noten, rozijnen, vanille, blauwe bessen…

Ingrediënten:

Voor 1 cake/broodblik

 • 3 bananen liefst zo rijp mogelijk
 • 5 abrikozen
 • 50 gram kokosmeel
 • 3 eieren
 • 3 eetlepels tahinpasta (sesampasta) of notenpasta
 • 2 theelepels kaneelpoeder
 • 1 theelepel baking soda
 • Sap van ½ citroen
 • Snuf zout

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en doe bakpapier en je cake/broodblik.
 2. Pureer de bananen en abrikozen, met staafmixer of blender
 3. Voeg de resterende ingrediënten toe en mix tot een samenhangende massa. (het deeg blijft vrij nat, verwacht geen kneedbaar deeg zoals bij een gewoon brood)
 4. Giet mengsel in bakblik
 5. Bak voor ongeveer 25 – 35 minuten tot een satéprikker schoon uit het brood komt.

Enjoy!

Tip: teveel gemaakt om in 1x op te eten, je kan hem een paar dagen bewaren in de koelkast. Als je hem invriest blijft hij een paar weken goed.

DayRetreat BewustZijn

De voorbereidingen voor de DayRetreat BewustZijn van zaterdag 10 november zijn in volle gang.
Zo zijn voor de workshop Energy Bites verschillende creatieve smaken gemaakt en geproefd. Wat de definitieve keus is houden we nog even geheim.

Wil jij ook leren hoe je deze Energy Bites moet maken? Doe mee en schrijf je in!

Mindful Wandelen

Mindful wandelen staat ons toe te bewegen in het hier en nu. Niet in gedachten al tien stappen verder, maar in het huidige moment. Met elke stap meer bewust.

Met een aantal gerichte oefeningen tijdens het wandelen kun je je geest nog beter richten op het heden. Je blijft daardoor minder nadenken en vastzitten aan zaken uit het verleden of die nog gaan komen. Hierdoor kun je meer rust, ontspanning en energie ervaren.

Daarnaast kun je je wandelervaring sterk verlevendigen door je bewust te zijn van de omgeving en je zintuigen aan het werk te zetten.

natuurwandeling

Tarotkaart de Toren

Tarotkaart De Toren staat voor zekerheid die je denkt te hebben. Plotseling, uit het niets, worden deze zekerheden onder je voeten uit geslagen en komt alles op los zand te staan. Je wordt als het ware wakker geschud.

Soms gebeurt dit ook subtieler en wijst de kaart op een aha-ervaring waarbij je plots het inzicht hebt dat iets de juiste oplossing is voor een probleem waar je al een tijd mee worstelt.

Het is moeilijk om zekerheden op te geven en te kiezen voor verandering, ook als dit dringend nodig is. Bedenk dat het weerstaan van verandering, het ontkennen is van het leven, en hou in gedachten dat het leven uiteindelijk deze strijd toch gaat winnen… dus achteroverliggen, ontspannen en accepteren.

Met betrekking tot je bewustzijn kan De Toren wijzen op communicatie, het bewust luisteren naar en uiten van je innerlijke stem. Om je innerlijke stem te kunnen horen heb je regelmatig ruimte en stilte nodig.

Wanneer je luistert naar je innerlijke stem en weet wat er speelt kun je verantwoordelijkheid nemen voor je persoonlijke behoefte.

Voeden of vullen???

Elke keer als we wat in onze mond stoppen hebben we een keuze, voeden we ons lichaam of vullen we het alleen. Het eten waar we voor kiezen kan je energie geven, gezondheid brengen, maar ook veel energie kosten en je vermoeid maken.

Volwaardige voeding, zo min mogelijk bewerkt. Veel groentes en fruit en vooral lekker eten. Zorgt ervoor dat zowel lichaam en geest gevuld worden met energie.

Tip: eet voeding met weinig toegevoegde suikers (witte suiker en zoetstoffen). Deze producten zorgen voor een forse schommelingen in je bloedsuiker waardoor je snel weer trek hebt.
Een tussendoortje van noten zorgt juist voor langdurige energie!

 

Maak zelf je eigen notenmix:

Kies voor ongebrande en ongezouten noten;

 • 1 hand amandelen,
 • 1 hand walnoten,
 • 1 hand pecannoten
 • 1 hand cashewnoten
 • 1 hand macademia noten
 • 1 hand hazelnoten
 • 1 hand gedroogde veenbesssen
 • 1 hand rozijnen

Stop alle ingrediënten in een afsluitbare bak. Even schudden en klaar!

Close Menu